top of page
  • Forfatters billedeGæste Talker

5 af 10 gode råd til iværksætteren

Men før vi begynder, så kan jeg kort ridse op hvem jeg er, og hvorfor jeg overhovedet føler jeg kan give råd til nogen, om noget; jeg tænker det vel kun er fair.


Mik Dahl, iværksætter, storyflight.dk




Mit navn er Mik, jeg er 47 år – i hvert fald i et par uger endnu.


Jeg har lavet en del forskelligt i mit liv – jeg har været fårehyrde i Grækenland, IT specialist hos IBM og AT&T, haft mit eget grafik studie, har uddannet mig som Teknisk Designer udelukkende for at lære 3D, har opfundet, designet og fremstillet/solgt verdens mest kopierede e-cigaret – og så utroligt mange andre ting.

Siden oktober 2020, har jeg kørt mit eget firma Storyflight, der laver reklamefilm ved hjælp af helt nye teknikker – en drejning i mit liv jeg aldrig havde set komme – men én jeg ville ønske jeg var gået i gang med for tyve år siden, for det er noget der rammer helt plet i forhold til alt jeg elsker at lave, og er god til. I alt har jeg været iværksætter – og levet af det, i omkring 20 år – så med alt det ovenstående i baghovedet, kommer her de ti råd jeg føler man bør overveje, enten før man starter op – eller før man tager næste skridt indenfor iværksætteri.



Råd 1

Gør det du elsker fordi du elsker det – og ikke for at tjene penge


Hvorfor? Fordi i dét sekund du begynder at tænke på penge, så tænker du på…. Penge. Det fjerner dig fra grunden til du laver det du laver – det fjerner din passion, din evne til at forny dig. Det styrer dig over i noget andet – overlevelse, angst, nødvendighed; Alt sammen følelser der er skabt til at få kløerne frem – og man kan ikke male på et lærred med knive.


(eller, det kan man nok godt, men du ved hvad jeg mener. ..)



Råd 2

Det du kan, er det værd du kan sælge det til


Det lyder måske meget logisk, men tænk lidt over det. Hvis du er revisor, og du kan se at alle andre revisorer tager 20% mindre end dig – skal du så justere ned?

Ikke hvis du er det værd – og hvis folk betaler dig, så er du det værd. Omvendt, hvis du ikke kan sælge dig selv til den samme pris som andre får – så betyder det måske at du ikke ER lige så god som dem; hvor kan du forbedre dig? Hvad kan du gøre, for at være mere værd i deres øjne? Hvor er i forskellige? Der er ingen skam i at være der hvor du er – uanset om du er på toppen eller i bunden.



Råd 3

Sørg for at have styr på dit regnskab fra starten


Medmindre du er revisor, eller lignende, så er regnskaber altid en pestilens. Men regnskabet er også der du afslører en masse vigtige ting; hvor mange penge tjener du – og, meget vigtigt, hvor mange penge bruger du. Det at tjene penge, er at bruge penge – og rigtigt mange iværksættere kløjs i regnskaber fordi de ikke bruger tiden på at finde et godt system – og en god revisor. Samtidigt er der mange små virksomheder – nystartede/start ups, som nedprioriterer regnskabet; Der er jo ingen grund til rigtigt at have styr på det før man ved om det hele holder. Men det er der – for regnskabet er lidt som en fuld ven; det fortæller dig sandheden uanset om du vil høre den. Og jo flere sandheder du tager til dig om det du laver, jo nemmere har du ved at ændre på ting der ikke virker – og lade de ting der virker være.

Hvis dit regnskab er kedeligt at lave, er det fordi din virksomhed ikke virker som du havde håbet på. Til gengæld, så kan det at have styr på sit regnskab også hjælpe med at give dig et energiboost der vil noget; for det at se at noget virker – at der er folk der vil betale for dine ydelser/varer, det kan noget!



Råd 4

Netværk netværk netværk


Den her var svær for mig i starten – men sørg for at netværke med andre. Så meget du overhovedet kan. Jeg vil skyde på at 40% af min årsomsætning fra 2022 kommer udelukkende fra min deltagelse i diverse Facebook fora, og netværksgrupper.

Her taler vi ikke om skamløs selvpromovering, men bare det at deltage, at medvirke – at folk efterhånden lærer hvem man er, og ser lidt af ens arbejde. Men også det at man kan hjælpe andre – at man deltager i diskussioner.

Pludseligt er der ( i mit tilfælde ) en dronepilot der ikke kan én dag, og så ringer han til mig – fordi han har set mit arbejde og føler han kan stå inde for mig som afløser.

Eller, som det sker ret tit, er der en dronepilot der flyver med traditionelle droner, hvor hans kunde har bedt ham om meget specifikke og mere højrisiko flyvninger ( som jeg bl.a har speciale i ) – og så henvender de sig til mig, for at høre hvad jeg skal have for at lave den del af opgaven.



Råd 5

Lad være med at måle dig op mod andre


Vi gør det alle sammen; vi måler os konstant op mod andre. En kvinde ser på en anden kvinde og ruller med øjnene fordi de bukser sidder på en måde som de bare aldrig gør hos hende selv; en mand ser en anden mand stige ind i en bil han selv kun drømmer om. Klichéer i know – men du ved hvad jeg mener. Vi lever i et samfund hvor det at spejle sig i andre – det at vise sig frem er mere tydeligt end nogensinde før. Men det er præcist lige så ubrugeligt som janteloven, væk med det. Det eneste det gør for dig, er at få dig til at føle dig overlegen eller underlegen; Du kan ikke bruge nogen af delene til noget.

I stedet så mål hvor DU er – og hvordan det går for dig. Er det gået bedre end du har troet? Værre? Hvorfor? Hvad kan du gøre for at ændre det? Husk i øvrigt at du ER i gang – og du GØR det. Æd den alle andre.




5 nye råd fra Mik kommer snart...


Indtil da, hvis du kunne tænke dig at se mere til Mik og hans projekter, så kan du følge ham på LinkedIn her :)

bottom of page