top of page
  • Forfatters billedeGæste Talker

Hvad ville du gøre hvis du ikke var bange?

Frederik bygger et konsulentfirma og læser en kandidat på samme tid. Han vil udvide danske virksomheder til nye markeder ved at fjerne sproglige og kulturelle barrierer - og så er han denne uges Talker her på Startup Talks.


Frederik Riber Larsen, 26 år

CVO, Chief Vision Officer i Arriber – et konsulentfirma der arbejder hurtigere end det offentlige og som vil booste dansk eksport.


Jeg blev bachelor i Business, Language & Culture (spansk) fra CBS, sommeren 2020. Jeg havde tidligere været med til at udvide en gazelle-virksomhed til Spanien, mens jeg boede i Mexico under mit udvekslingsophold. Det er herfra at jeg har min passion for international business, mennesker og iværksætteri.


Efter min bachelor havde jeg sendt 30 jobansøgninger til spansktalende repræsentationer i Europa for at få et praktikophold eller et job, hvor jeg kunne gøre brug af mine spanskkundskaber. Jeg fik kun 1 svar tilbage, og det var, at der var ansættelsesstop grundet COVID-19. Derfor tænkte jeg: ”Fair nok, så må jeg tage skeen i den anden hånd og starte et firma.”


2. oktober 2020 blev Arriber etableret og udtales desuden ”Ariba” på spansk, som betyder op eller fremad. Det er netop fremgang og vækst for danske virksomheder, som efterfølgende er blevet vores vision.


Jeg startede et projekt for min fars virksomhed, Datamatik. Min far fik mulighed for at importere og distribuere franske Vokkero radioer og headsets, som sportsdommere og -analytikere kunne bruge for at kommunikere bedre. Her så jeg også, at min far ikke havde ressourcerne til at ansætte en ekstern sælger til lige netop det produkt, og han havde måske også lidt udfordringer med at kommunikere med den franske producent.

"I denne process fandt jeg også ud af, at jeg havde en ret unik salgsevne og til at sparke døre ind."

Jeg blev sat på sagen, og til alt held, snakkede den franske forretningsudvikler også spansk, og allerede her, kunne jeg se at samarbejdet var nemmere, da vi snakkede samme sprog og dermed var på bølgelængde. I denne process fandt jeg også ud af, at jeg havde en ret unik salgsevne og til at sparke døre ind. Resten er historie, og i dag har Datamatik solgt for mere end 1.5 millioner kr. til sportsdommere i nordiske lande. Denne læring fortalte mig, at der måtte være andre små virksomheder, som havde uudnyttet internationalt potentiale. Dertil kunne jeg se, at det var nemmere for virksomheden at hyre en konsulent, tjene penge og bogføre fakturaen, i stedet for at fastansætte en sælger til min. 30.000 kr. om måneden plus alt der hører til.

Min tid på handelskontoret fortalte mig, at det er meget kompetente mennesker som arbejder der, men bureokratiet var tårnhøjt og dermed følger begrænsninger og et ”Public-Mindset”. Danske virksomheder har et ”Privat-Mindset”, så allerede dér så jeg en udfordring mellem det offentlige og danske virksomheder, der vil vækste i udlandet. Det gav mig idéen til at Arriber skulle blive en konsulentvirksomhed med freelance eksportagenter med kontor i København. Konsulentydelser er i kategorien ”Trust Economy”, dvs. at kunden køber en ydelse der er bundet op på tillid. Da man nemmest skaber tillid ved at mødes og have øjenkontakt, så giver det bedst mening at være tæt på kunderne. I Arriber arbejder vi godt sammen og eksekverer hurtigere, når konsulenterne kan mødes rundt om det samme bord med kunden.


Pt. har vi 7 spændende projekter i 6 forskellige lande og på 2 forskellige kontinenter. Det her kan med andre ord blive kæmpestort. Jeg kan ikke nævne navne på vores kunder endnu, men vi er i gang med at bevise 3 ting.

  1. Vækste 1 virksomhed i 5 lande på én gang.

  2. Vækste en virksomhed på det spanske marked.

  3. Få 2 kendte danske brands ind på 2 forskellige markeder.


Når ovenstående projekter bliver eksekveret og publiceret, så har vi lavet en Arriber Teori/Approach, som ikke består af konsulent-PowerPoint, men down-to-earth culture og en pragmatisk fremgangsmåde, som kunderne forstår og stoler på. Via mit brede netværk kan vi rent faktisk tilbyde en Plug-N-Play metode, når vi får en kunde der vil udvide til et nyt land, så kan vi via vores netværk skaffe den rette internationale konsulent på mindre end én uge, og dermed også fastholde international kvalificeret arbejdskraft, som regeringen og virksomhederne blandt andet efterspørger.


Det var historien om skabelsen af Arriber og det vi arbejder med.Min motivation ved at være iværksætter

Efter jeg sprang ud som iværksætter, har jeg virkelig fundet min plads i samfundet og jeg har faktisk også fundet mig selv. Jeg kommer aldrig til at have et 8-16 job. Det er stensikkert. Jeg har alt for meget energi og skæve idéer. Det har jeg fået vendt til noget positivt, men det er også gået op for mig, hvor vigtigt søvn er. I en periode spurgte folk mig, hvor meget jeg arbejdede, men jeg kunne egentlig kun svare på, hvor mange timers søvn jeg fik. Det var mellem 5-6 timer i en periode, alle vågne timer gik på at arbejde. Det har jeg vænnet mig af med nu, og har en meget sundere livsstil. Det kan også ses på vores udvikling.


"En dag som i dag f.eks. der har jeg haft et online kundemøde i bar røv og vaders, bagefter pitchede vi for en anden mulig kunde, til frokost besøgte vi en mulig kunde i Torvehallerne og fik frokost, efterfølgende tog vi hjem til Alex og færdiggjorde noget andet arbejde, og slutter dagen af med middag med Arriber teamet."

Det fedeste ved at være iværksætter, er, at man får lov til at møde så mange spændende mennesker. Det er i hvert fald det, som jeg elsker ved det. Jo, det er hårdt at bygge noget op fra bunden. Men en dag som i dag f.eks. der har jeg haft et online kundemøde i bar røv og vaders, bagefter pitchede vi for en anden mulig kunde, til frokost besøgte vi en mulig kunde i

Torvehallerne og fik frokost, efterfølgende tog vi hjem til Alex og færdiggjorde noget andet arbejde, og slutter dagen af med middag med Arriber teamet.


For mig betyder det rigtig meget at hjælpe andre mennesker og gøre en forskel. Det kan jeg se og mærke, at vi gør ved at hjælpe danske virksomheder med at vækste i udlandet. Jeg kan også se, at vi er ret gode til det og kun bliver bedre med tiden. Der er ikke én dag, som er ens med de andre og vi lærer noget konstant. Jeg håber virkelig, at flere mennesker, unge som gamle, vil springe ud i iværksætterlivet. Det er os iværksættere som kommer til at skabe Danmarks agenda sammen og drive økonomien fremad. Derfor synes jeg også, at iværksættere er gode til at hjælpe hinanden. Vi er på samme hold så at sige, og vi har gået igennem mange af de samme ting.

Vi er i dialog med nogle mulige investorer og der går nok ikke alt for længe, før vi kan lande en investering. Det glæder jeg mig helt vildt til, så vi kan fokusere 100% på at videreudvikle Arriber. Det er max stressende at tage en kandidatuddannelse ved siden af og skulle vende hver en krone personligt og i firmaet. Men jeg er opportunist og overbevist om, at danske virksomheder får succes i udlandet med vores hjælp. Når de får succes, så er vi også en succes.


Hvis du som iværksætter står i en situation, hvor du er bange for at tage handling eller spørge om hjælp, så vil jeg gerne give dette citat videre, som har hjulpet mig mange gange.


"Hvad ville du gøre, hvis du ikke var bange?"

Nogle gange kan man snyde sin hjerne til at tro, at man ikke er bange, og så kan man gøre det der skal til alligevel.


Du kan se mere om arbejdet med Arriber her.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page