top of page
  • Forfatters billedeAlexander Stricker

Løvens Hule vs. virkeligheden

Det er "godt fjernsyn" når løverne er hårde og kontante, og iværksætterne kommer på glatis. Så der er ingen tvivl om, at Løvens Hule først og fremmest er et underholdningsprogram. Når det så er sagt, så bidrager programmet til, at der bliver sat fokus på iværksætteri, hvilket er rigtig godt. Kommende iværksættere kan sidde ude bag skærmen og drømme sig ind i startup universet, drømme om store millionbeløb, succeser og ikke mindst hårdt arbejde - som programmet jo også lægger op til. Virkeligheden er dog noget anderledes, end hvad man som seer bliver præsenteret for i programmet - fik jeg bekræftet da jeg snakkede med en tidligere Løvens Hule deltager.

Billede: DR


Når jeg spørger iværksættere om de ser Løvens Hule er svaret et rungende - Ja!

Et program, som sætter fokus på iværksætteri - et emne der før i tiden ikke var særlig stor fokus på. Det må man sige, at Løvens Hule har bidraget til, at vi i dag snakker iværksætteri på en helt anden måde end for 10-15 år siden. Det er super godt!Men kan du se dig selv i Løvens Hule historien?


Hvis man sidder derude og overvejer at blive iværksætter, men ikke kan se sig selv i den fortælling som Løvens Hule præsenterer, så husk på, at der findes mange andre måder at være iværksætter på. Det er, og her må jeg sige desværre, kun en meget begrænset repræsentation af iværksættertyper som vi ser i programmet. De fleste som hyldes i programmet er de hardcore kick-ass iværksættere, der er villige til at arbejde døgnet rundt, og køre med 200 km. i timen, uden at stoppe op.

Jeg kan sagtens forstå hvis man som iværksætter eller kommende iværksætter ikke kan se sig selv i den historie - jeg endte selv med at tage en mellemvej på min iværksætterrejse, fordi jeg ikke kunne se mig selv i det, der blev beskrevet i den ene succeshistorie efter den anden. Men det er en anden snak :) Du kan læse mere om min "mellemvej" i et andet indlæg her eller høre mere i podcasten Iværksætterdrømme.


Forskning viser faktisk, at den forholdsvis maskuline fortælling om, at du som iværksætter skal hamre derud af med 200 km./t kan afholde andre iværksættere i at starte egen virksomhed. Og det er synd!

Hvis vi snævrer fortællingen om iværksætteren for meget ind, kan vi risikere at gå glip af de

mange "småiværksættere", som ikke nødvendigvis jagter den store million exit. Selvom målet ikke er skalering af ens virksomhed, kan man stadig have succes.


Forestillingen om, at man skal arbejde 80 timer om ugen, hamre derud af uden at stoppe op, og udelukkende fokusere på sin virksomhed, for at få succes, det må vi lige slette fra nethinden - også når vi ser Løvens Hule. For iværksætteriet kan hænge sammen på mange måder, husk det - dig som sidder derude og drømmer om et liv som iværksætter :)

Om du har børn eller deltidsjob, så afhænger din succes af hvad du selv forestiller dig med din virksomhed. Hvis du drømmer om en lille biks på hjørnet, hvor det lige kan løbe rundt og du har mulighed for at hente dine børn fra skole hver dag, så er det jo succes for dig.Min snak med Løvens Hule deltager


I min podcast Iværksætterdrømme, snakker jeg med Trine Hansen fra Party In A Box i afsnit 4 sæson 2. Hun deltog i Løvens Hule i 2020, og fik 4 ud af 5 bud - hun valgte at gå med Mia Wagner som investor.


I afsnittet snakker vi om hvordan det var at deltage i programmet, og ikke mindst hvordan det har været efterfølgende. Det var en virkelig spændende snak med Trine, og i afsnittet kommer vi med bag om kulisserne og ind i hverdagen for en løve investering, som måske ikke er så festlig, som man kunne forestille sig.


Først og fremmest startede investeringen med at koste en del tusinde kroner for at få alt det juridiske på plads, noget som er rigtig vigtigt, men som man måske ikke lige tænker over som iværksætter der bare gerne vil skyde sin virksomhed i gang.


Trine fortæller også i afsnittet, at forløbet efter Løvens Hule har været lidt turbulent, blandt andet fordi hendes investor Mia Wagner forlod Freeway koncernen, som var den virksomhed der havde investeret i Party In A Box i sin tid. Det betød at investeringen blev hos Freeway og fulgte ikke med Mia.


Jeg kan godt anbefale dig at lytte til afsnittet hvis du synes at Løvens Hule verdenen er interessant, og generelt gerne vil høre en sjov og inspirerende iværksætter fortælling. Afsnittet hedder "Festglade løver" - du kan finde det her.Et godt spinoff


Da Løvens Hule kom med deres spinoff - "Velkommen til virkeligheden" - i forbindelse med at Coronakrisen ramte, var det med til at vise nogle andre sider end hvad vi hidtil har set i Løvens Hule "universet". Faktisk et godt program, hvor løve investorerne kommer forbi nogle af deres investeringer, og virkeligheden, for de her iværksættere som før har deltaget i programmet, bliver præsenteret.

Det kan klart anbefales at tage et kig på det. Du får lige linket her!Når alt kommer til alt er Løvens Hule et underholdningsprogram, som ikke nødvendigvis viser hele paletten af iværksætteriet. Men godt er det, at der bliver sat fokus på iværksætteriet!En lille bonus læsning er artiklen her og videoen midt på siden, hvor Jesper Buch snakker om at slå bremsen lidt i som iværksætter - klart anbefalesesværdigt!
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page