top of page
  • Forfatters billedeCatharina Christiansen

Hvorfor er det en god idé at blive iværksætter?

Har du længe overvejet om iværksætteri er noget for dig? Så læs med her.

Af Catharina Christiansen, Iværksætter & Partner i ideal.shop

Foto: privat


Måske går dine overvejelser på om din ide er god nok eller om du er den rette type til at starte og drive virksomhed og den slags skrupler kan længe være med til at afholde dig fra at komme i gang med at føre dine inderste drømme ud i livet.

I bund og grund er der ikke noget entydigt svar på om din idé er god nok og om du er den rette type, for efter seks intense år i iværksætter miljøet, har jeg virkelig set lidt ad hvert. Jeg har set samme ideer hos forskellige persontyper, hvor de har været eksekveret forskelligt – men samtidig har jeg også set arketypen på en succesfuld iværksætter kaste håndklædet i ringen flere gange.

I bund og grund er der ikke noget entydigt svar på om din idé er god nok og om du er den rette type, for efter seks intense år i iværksætter miljøet, har jeg virkelig set lidt ad hvert.

Derfor er der i min verden kun én måde at finde ud af det på, og det er ved simpelthen at prøve det af!

Lidt om mig og ideal.shop


Men først får du lidt baggrundsviden om mig. Jeg hedder Catharina, er 27 år og partner i softwarefirmaet ideal.shop. ideal.shop er en online website og webshop platform, som folk kan købe adgang til at benytte – på samme måde som eksempelvis www.canva.com. Vi er det man kalder for en hosted webløsning, hvor man for et fast gennemsigtigt beløb om måneden, har alt inkluderet såsom dansk support, backups, nye funktioner og høj sikkerhed. En totalløsning, som er dejlig nem og overskuelig for de fleste. Det er lykkedes os at lave nok markedets mest brugervenlige webshopløsning og det er det fordi at vi har været gode til at inddrage brugerne i hele processen, helt fra den spæde start. Vi lancerede vores BETA version i 2019 og har i dag over 400 danske abonnenter om måneden.


Jeg driver firmaet sammen med to knaldhamrende dygtige softwareudviklere, Lasse Rovsing Brock og Martin Bay Pedersen og vi driver vores firmaet remote, det vil sige at vi ikke har en fysisk base og vi heller ikke sidder sammen til daglig. Vi er vilde med at være i tech branchen og vi er nok et hold af primært introverte individer, men jeg har også en ret ekstrovert side, som jeg har udviklet og dyrket over tid.


Jeg er iværksætter fordi jeg ikke kan finde ud af andet


Kort og godt er jeg iværksætter fordi jeg simpelthen ikke kan finde ud af andet. Og du vil opleve at mange andre iværksættere er nøjagtig på samme måde.

Det er i dag blevet ret ”lækkert” at være iværksætter, men husk på at mange af dem der er det, er det fordi de simpelthen ikke kan trives i et regulært 8-16 job eller ikke kan slukke for den konstante tankestrøm af idéer, som de går og bakser med. Mange af dem har generelt også for meget ”krudt i måsen” til at kunne nøjes med kun at håndtere en afgrænset mængde opgaver igen og igen på daglig basis på en arbejdsplads.

Mit budskab med dette er derfor blot, pas på med at sætte iværksættere på piedestaler, i mange tilfælde skal man næsten have ondt af dem i stedet, da en stor del går og bakser med mangel på evnen til at koncentrere sig, samt typisk en mild grad af noget ADHD.


Har du gode odds som iværksætter?

En iværksætter med gode odds er typisk en type med trang til at lære nye ting hele tiden, kan godt lide at sætte sig ind i problematikker og kan finde ud af at række ud til andre der kan hjælpe dem fremad, når deres egne kompetencer eller viden ikke rækker længere. Disse kompetencer kan man dog heldigvis tillære sig over tid og træne hen ad vejen.


Mit miljø har gjort mig til iværksætter


Jeg kommer selv af en familie med entreprenante forældre, forældre der drev eget firma, var kreative og iderige og god til at tage teten på arrangementer og opgaver. Derfor voksede jeg selv op og blev den samme type. Jeg fandt ofte på projekter i min fritid og førte dem ud i livet – og jeg var møghamrende ligeglad med om det var noget jeg skulle klare på egen hånd.

Det her idé-drive og lysten til at skabe fulgte mig gennem folkeskole, efterskole, gymnasie, højskole og helt til designskolen hvor jeg konverterede mine kreative evner til en professionsbachelor i Design & Business med speciale i iværksætteri. Undervejs på den her uddannelse havde jeg sat gang i mere end 8 projekter i min fritid og jeg lykkedes aldrig rigtig helt med nogle af dem, derfor valgte jeg en uddannelse i iværksætteri, for nu skulle jeg saftsuseme lære at lykkedes med mine idéer.

Foto: privat


Jeg sidder derfor her i dag med et lang række konkrete værktøjer, metoder og teorier til hvordan man lykkedes med en forretning, men det er jo langt fra alle iværksættere der har den baggrund. Den grundlæggende forskel er bare, at jeg nok er bedre til at analysere det jeg observere. Og derfor giver jeg nu dette budskab videre til dig! Der er kun én vej frem i iværksætteri, og det er via ”learning by doing”. Altså gør noget! Prøv noget! Reflekter og lær – og så bare om og om igen.



To altafgørende råd når du fører en idé ud i livet


Men for at du skal få en fordelagtig start, kommer der lige her et par altafgørende råd.


Opsøg sandheden og omfavn den

Når du kaster dig ud i dit første projekt, så er det møghamrende vigtigt at du kan finde ud af at træde et skridt tilbage i ny og næ og beskue dit projekt oppefra og i et større perspektiv, heraf kommer også rådet om at undgå sparring med ”friends, family and fools”. Hvis du virkelig vil have noget brugbar kritik, så skal du opsøge den benhårde sandhed, selvom den kan være hård, fordi det er dit hjertebarn de taler om. Men lyt til mig når jeg siger, at sandheden vil ofte også være det der rykker dit projekt i den profitable og værdiskabende retning.


Vær ydmyg og elsk problemet

Det andet råd er, at jeg generelt observerer at de dygtigste iværksættere er ydmyge i deres tilgang til forståelse af kunden/brugeren. De lytter og nyder at dykke helt ned i problemet. De elsker at forstå kundernes udfordringer og bliver eksperter i problematikken, som de afhjælper med deres ide.



Men er jeg den rette persontype til at starte et firma?


Men for lige at vende tilbage til hvem DU er og om du er den rette persontype til at starte dit eget firma, så skal du vide at man sagtens kan blive iværksætter som både ekstrovert eller introvert individ. De ekstroverte er typisk gode til at få mange mennesker ombord hurtigt og også gode til at tiltrække PR, men jeg oplever også at de falder og rammer bunden hårdere,

hvis der så ikke er hold i det de siger og lover. Så jeg tror ikke er det nødvendigvis er en fordel af være udstyret med et par kæmpe rundsave på albuerne – man skal bare være bevidst om sin egne styrker og svagheder, og så alliere sig med de rette komplimenterende profiler undervejs i processen.



Derfor er det en god idé at blive iværksætter


Der er ingen rigtig eller forkert årsag til at blive iværksætter og uanset hvilken type man er, så kan jeg kun anbefale at man forsøger at starte en virksomhed. Det er den bedste uddannelse du kan tage dig og stort set alle de kompetencer du tilegner dig undervejs, vil du kunne bruge senere hen i dit liv.

Derudover er det en kæmpe personlig udviklingsrejse, hvor du bliver klogere på dig selv og dine egne værdier og grænser. Og vigtigst af alt, du prøvede og skal derfor aldrig gå og spekulere over og om du skulle have gjort det - der er ikke noget værre her i livet, end at fortryde at man ikke prøvede noget af.

At starte sin egen virksomhed tvinger dig til at forholde dig til en masse forskellige ting, såsom økonomi, skat, love og mange andre sunde ting, der er gode at sætte sig lidt ind i.

Samtidig lærer du at sælge, skabe relationer, du får typisk indsigt i mange digitale værktøjer, du bliver mere kreativ og ender med at kunne tale lidt med om eksempelvis markedsføring. Derudover bliver du mere disciplineret og din egen lykkes smed.

Ligesom med hundeår, kan man (ifølge mig) også omsætte iværksætter-år til almene virksomhedserfarings-år. Min personlige holdning er at 1 startup år svarer til 3 i et mere alment 8-16 job, når vi måler på kompetenceudvikling og personlig udvikling – og jeg ved at mange iværksættere ville bakke mig op i dette.





Husk bagsiden af iværksætteriet


Afslutningsvis føler jeg mig forpligtet til at komme omkring dette emne også, for lige nu kan det hele god lyde som det rene fryd og gammen. For der er også en bagside af det kæmpe arbejde, som det er at kaste sig ud i egen virksomhed.

Selvom du måske ser på Facebook, Tik Tok eller andre sociale medier, at der er iværksættere der har banket en kæmpe profitabel virksomhed op inden for et år, så er det langt fra et retvisende eksempel på hvad der typisk sker med nystartede virksomheder. Alt afhængig af branche, kundetyper, ide, omkostninger, love og mange andre faktorer – så er startuprejser helt og aldeles forskellige. Og uanset hvad, så skal du afsætte tid, penge og kræfter til et startupprojekt.


Jeg vil derfor gerne minde dig om det du fravælger eller som det mindste kommer til at skulle balancere.

Familie, venner, studiekammerater, kollegaer osv. Der vil opstå både spontane og planlagte begivenheder med de her forskellige typer af netværk og det kan være svært for dig at se det som nødvendigt at prioritere. Men husk på at familiefødselsdage, house warmings, barnedåber og fredagsbarer ikke kommer eksakt igen.


Der vil nok være mange der er uenige med mig her, og for mange vil det være en ”no brainer” og en del af ”the game” at vælge de her ting fra. Men personligt vil jeg være bundærlig og dele at jeg engang selv løb for stærkt og fravalgte alt det her, da jeg boede langt væk fra alle andre. Og set i bakspejlet, ville jeg nok have prioriteret 50% af det mere til og huske at dyrke det nære familie lidt oftere.

En god og støttende familie ved at man brænder for sine projekter og vil derfor aldrig prøve at begrænse dig i det, så mit råd til dig er blot, at hvis du kaster dig ud i denne fantastiske og lærerige verden som iværksætter, så sæt en fast reminder i din kalender en gang hver 2. måske 3. måned – hvor du minder dig selv om at stoppe op og skænke alle de nære en tanke, mærk efter i maven om det nu er tid til at du rækker ud til dem og tjekker ind og fornemmer om du har føling med hvad der foregår omkring dig.

Gør du dette, kan det næppe blive til noget du fortryder ikke at have gjort i fremtiden.

Jeg vil herfra blot ønske dig al held og lykke med den fantastiske rejse du er ved at begive dig ud på!


/ Catharina



Find mig på Instagram eller LinkedIn!

bottom of page